10.10.2023 Jakie jedzenie powoduje trądzik?
Jakie jedzenie powoduje trądzik? Badania naukowe dowiodły, że dieta ma duży wpływ na trądzik. Niektóre produkty tj. czekolada, ostre przyprawy, potrawy o wysokim indeksie glikemicznym mogą sprzyjać trądzikowi lub zaostrzać jego objawy. Jakie jeszcze produkty wywołują trądzik i jak sobie z nim radzić z pomocą zabiegów medycyny estetycznej?
Trądzik – charakterystyka
Jest to choroba skórna wywołana przez nadczynność hormonów łojowych. Skutkuje to nadmiernym wydzielanie sebum i zatykaniem porów. Objawami trądziku pospolitego są powstające na twarzy i w innych częściach ciała zaskórniki, grudki czy krosty. Trądzik może prowadzić do powstawania nieestetycznych torbieli ropnych. Najczęściej spotykanym u pacjentów rodzajem trądziku jest trądzik pospolity. Występuje on w wieku młodzieńczym, ale i u dorosłych. Przewlekłą, zapalną chorobą skóry twarzy jest trądzik różowaty, któremu towarzyszą rumień, teleangiektazje i krosty.
Trądzik – przyczyny
Na trądzik wpływ ma wiele czynników. Mogą to być uwarunkowania genetyczne, czynniki środowiskowe tj. nieodpowiednia dieta, wpływ pór roku, strefy klimatyczne, palenie papierosów, urbanizacja. Patogeneza choroby jest złożona – odpowiedzialna za nie jest kolonizacja mikrozaskórników bakteriami beztlenowymi, pobudzenie miejscowej reakcji zapalnej przez cytokiny IL-1, TNF-α czy też zaburzenia hormonalne. Jednym z czynników sprzyjających chorobie jest stres oksydacyjny.
Dieta a trądzik – jakie produkty przyczyniają się
do powstania lub zaostrzenia trądziku?
Jakie jedzenie powoduje trądzik? Pacjenci z problemem trądziku powinni unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Powodują one wzrost produkcji insulinoopornego czynnika IGF1, skutkując zwiększeniem ilości androgenów i wzmożonym wydzielaniem łoju. Nie można zatem spożywać węglowodanów oraz cukrów prostych. Na liście produktów wykluczonych przez osoby ze skłonnością do trądziku powinno znaleźć się mleko, które pobudza czynność hormonów łojowych, co zaostrza trądzik. Kolejne produkty wywołujące trądzik z pewnością zmartwią miłośników słodyczy. Czekolada zawiera serotoninę, kofeinę i kwasy tłuszczowe, które przekładają się na zwiększenie wydzielania insuliny. Niewskazane jest spożywanie kakao, soli, a także ostrych przypraw.
Produkty sprzyjające trądzikowi można krótko sklasyfikować jako fast food (wysokoprzetworzone jedzenie, chipsy, słone przekąski). Profilaktyka przeciwtrądzikowa powinna wiązać się z wykluczeniem cukru oraz niezdrowych, słodzonych produktów.
Jakie produkty są wskazane przy trądziku?
W leczeniu trądziku pozytywną rolę odgrywa prawidłowa dieta. Pacjenci powinni spożywać produkty bogate w cynk i witaminę A. Cynk pomaga w leczeniu trądziku dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i wpływie na regenerację nabłonka. Witamina A (szczególnie jej pochodna – izotretinoina) jest remedium na ciężką postać trądziku. Dobroczynnym składnikiem jest również miedź. Dieta sprzyjająca hamowaniu trądziku powinna obfitować w warzywa i owoce. Cynk można znaleźć w owocach morza, rybach czy też wątróbce. Spożywając nasiona, orzechy, a także płatki pełnoziarniste dostarczamy organizmowi miedzi. W leczeniu i przeciwdziałaniu trądziku warto postawić na witaminę B np. rośliny strączkowe, jaja oraz produkty zawierające błonnik np. kasze czy otręby.
Leczenie trądziku w klinice medycyny estetycznej – Warszawa
Dieta, choć ma szczególne znaczenie w wygaszaniu objawów trądziku, czasem okazuje się być niewystarczająca. W leczeniu trądziku stosuje się leczenie farmakologiczne przy użyciu retinoidów, antybiotyków, nadtlenku benzoilu. Leczenie miejscowe cechuje się stosowaniem preparatów o keratolitycznym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwłojotokowym i przeciwzaskórnikowym działaniu. Lekarz może przepisać monoterapię lub postawić na terapię skojarzeniową w zależności od rodzaju trądziku. Leczenie ogólnoustrojowe najczęściej dedykowane jest pacjentom z trądzikiem o ciężkim przebiegu i składa się ono ze stosowania antybiotyków czy izotretynoiny. Jeśli istnieją wskazania, leczenie ogólnoustrojowe może być uzupełnione leczeniem miejscowym.
Trądzik można skutecznie leczyć w klinice medycyny estetycznej w Warszawie. Remedium na trądzik są peelingi chemiczne i peeling kawitacyjny. Wykazują działanie złuszczające i stymulują remodeling kolagenu, który prowadzi do ujędrnienia skóry.
W konsekwencji trądziku mogą pojawić się blizny i przebarwienia, a z tymi dobrze sobie radzi laser frakcyjny CO2 – w wyniku kontrolowanych mikrourazów następuje pobudzenie produkcji kolagenu. Uszkodzona skóra zostaje zastąpiona nową, poprawia się jej wygląd poprzez ujędrnienie i wygładzenie.
Na skutki trądziku stosujemy mezoterapię – igłową i mikroigłową. Zasada działania jest podobna – w obu przypadkach wykonuje się serię iniekcji, a kontrolowane urazy pobudzają produkcję kolagenu. Mezoterapia mikroigłowa polega na wykorzystaniu pena z systemem pulsujących igieł, który poza kontrolowanym niszczeniem tkanki umożliwia podawanie substancji aktywnych tj. kwas hialuronowy, witaminy. Mezoterapia igłowa to klasyczna wersja zabiegu wykonywana z pomocą strzykawki lub rollera.
Pozytywne rezultaty w leczeniu blizn po trądziku przynosi radiofrekwencja mikroigłowa. Nakłuwanie i ogrzewanie skóry z wykorzystaniem fali o częstotliwości radiowej stymuluje skórę do regeneracji. W klinice medycyny estetycznej w Warszawie stosujemy opatentowane urządzenie z technologią sztucznej inteligencji, które zapewnia bezpieczeństwo i kontrolę emitowanej energii.